Новини

Якісне дослідження раннього досвіду пацієнтів з опіоїдною залежністю з приватних закладів після вторгнення росії в Україну в шести великих містах України

Спільноти в Україні стикаються з численними викликами, демонструючи неймовірну рішучість та активну роль у їх вирішенні. Спільнота дослідників не є виключенням і грає важливу роль у цьому процесі, використовуючи доказові методи та інноваційні підходи.

🔬Дослідницький проект під керівництвом Мажної Альони, старшої викладачки Школи громадського здоров'я НаУКМА, направлений на вивчення контексту впровадження доказових підходів до лікування психічних розладів за межами спеціалізованих закладів охорони здоров'я.

📄Нова публікація "Якісне дослідження раннього досвіду пацієнтів з опіоїдною залежністю з приватних закладів після вторгнення росії в Україну в шести великих містах України" висвітлює важливу проблему та представляє аналіз впливу російського вторгнення в Україну на пацієнтів з опіоїдною залежністю, які отримували лікування в приватних закладах. Стаття підготовлена та опублікована у співпраці з Anna Meteliuk, Iryna Pykalo, та Frederick Altice

Ключове з результатів:
👥Дослідження зосереджене на досвіді пацієнтів у приватних закладах у перші місяці російського вторгнення, дані отримані протягом 20 якісних напівструктурованих інтерв'ю, проведених у період з березня по червень 2022 року в п'яти великих містах України: Харкові, Києві, Одесі, Полтаві та Запоріжжі.
💢Вторгнення створило значні проблеми для цих пацієнтів, такі як стрес, невизначеність та труднощі з доступом до ліків.
🏥Приватні клініки зіткнулися з перебоями в роботі, деякі з них зменшили дозування або взагалі закрилися, що змусило пацієнтів переходити до державних клінік або шукати інші джерела для отримання ліків.
❇️Дослідження підкреслило стійкість та адаптивність як системи охорони здоров'я, так і окремих людей в управлінні своїм лікуванням під час кризи. Урядові ініціативи та законодавчі зміни мали вирішальне значення для підтримання надання підтримувальної терапії агоністами опіоїдів (ПТАО).

🥼Це дослідження висвітлює виклики, з якими зіткнулися пацієнти ПТАО у приватних закладах в Україні під час вторгнення, та підкреслює важливість гнучких і чутливих систем охорони здоров'я в кризових ситуаціях. Публікація: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2023.1238188/abstract

🤝Проект “Послідовне пояснювальне дослідження із застосуванням змішаних методів для вивчення контексту впровадження доказових підходів до психічних розладів у первинній ланці охорони здоров'я в Україні” реалізується за підтримки Міжнародного центру Фогарті при Національному інституті здоров'я (NIH), США.
Про проект: https://www.fic.nih.gov/Grants/Search/Pages/1K43TW012016-01.aspx
Новини: https://www.fic.nih.gov/News/GlobalHealthMatters/september-october-2023/Pages/ukraine-researchers-persevere-despite-challenge-of-conflict.aspx


🙏Дослідження стало можливим завдяки менторській підтримці Сергія Богданова, Центр психічного здоров’я та психосоціального супроводу в НаУКМА. Та Бет Макгінті, Відділ політик здоров’я та економіки університету Корнел.
Життя школи Корисне